Senát povede i v dalším funkčním období sociální demokrat Milan Štěch. V tajné volbě jej podpořilo 54 ze 78 hlasujících senátorů. Mezi místopředsedy už ale nebude známý sociální demokrat Zdeněk Škromach, který svůj mandát neobhájil. Naopak novým místopředsedou se stane další známý senátor, Jaroslav Kubera z ODS.

"Doufám, že vás, kteří jste mi v tuto chvíli hlas nedali z jakýchkoliv důvodů, přesvědčím, že moje práce bude ve prospěch tohoto Senátu," řekl po zvolení staronový předseda horní komory.

Štěch získal výraznou podporu, přestože jeho znovuzvolení odmítali mimo jiné lidovci a Starostové, a to kvůli podpisu pod říjnovým pročínským prohlášením. "Bude-li navržen Milan Štěch na předsedu Senátu, od našich členů hlas nezíská," avizoval předseda senátního klubu KDU-ČSL Petr Šilar, s nímž souhlasil i šéf klubu Starostů a nezávislých Jan Horník. "Důvodem je jeho vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlamy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil," uvedl Horník.

Tomu se především nelíbilo, že si Štěch nadále za prohlášením stojí a nepřipustil žádné pochopení pro kritiky prohlášení. "Očekával jsem, že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha," vysvětlil Horník.

Další významné kluby ale za Štěchem stály, ať už jde o sociální demokraty, nebo i ODS. Předseda jejich klubu Jaroslav Kubera se odvolal na dřívější dohodu, že předsedou bude zástupce nejsilnější frakce – a ČSSD jako nejsilnější nominovala Štěcha. "Dohody se mají ctít. My tu dohodu budeme respektovat," uvedl Kubera s tím, že ODS ji dodržovala od vzniku Senátu. Kluby KDU-ČSL a Starostů by si podle něj měly uvědomit, že by jim nebylo příjemné, pokud by jim někdo diktoval, koho mají nominovat.